zondag 4 februari: De kasteeltuinen van Buren – spreekbuurt door Bert van Genderen

illustratie - spreekbuurt 4 februari

zondag 4 februari: De kasteeltuinen van Buren – spreekbuurt door Bert van Genderen

Ooit stond er in Buren, op de plek waar nu getennist wordt, een kasteel met prachtige kasteeltuinen. Van beide is niets bewaard gebleven. Wat uit die tijd nog rest zijn ‘de dreven’, een uniek lanenpatroon dat in 1630 door Frederik Hendrik om het kasteel is aangelegd. Wie op internet naar informatie over de tuinen van weleer zoekt, vindt flarden informatie, maar niet het hele verhaal.

Op zondag 4 februari neemt Bert van Genderen je mee op een reis terug in de tijd. Die begint in 1608 en eindigt in het nu. Bert vertelt over de Prinsentuin buiten het kasteelterrein met haar fontein en loofgang; over de Grote Hof en de Kleine Hof die dezelfde structuur had als het buitenhof in Den Haag; over een Franse tuinarchitect die veel met schelpen en steentjes werkte en over de enorme hoeveelheden bomen en struiken die werden aangekocht en geplant. Ook vertelt hij over het door Karl George Zocher rond 1860 aangelegde park en de over de toeren.

Ook vertelt Bert over het heden, waarin wordt gewerkt aan het behoud van het plantsoen. En hoe staat het nu met de hoogstamboomgaard op de toeren en wat voor tuin is ‘Radiant’?

Na deze lezing loop je met andere ogen door Buren!

AANMELDEN kan op Buren Stad

Over Bert van Genderen
Bert woont 45 jaar in Buren en werkte 40 jaar bij een grote multinationale onderneming. Nu is hij gepensioneerd en is hij actief als vrijwilliger in de BV Buren, de Plantsoengroep, Hoogstambrigade “De Toeren” en stadstuin “Radiant”. Bert doneert zijn opbrengst van zijn spreekbuurt aan KWF kankerbestrijding.

Geen reactie's

Geef een reactie