zondag 4 maart – Hoe ontdek je het maakproces van een schilderij? – spreekbuurt door Elsemieke van Rietschoten

Elsemieke van Rietschoten

zondag 4 maart – Hoe ontdek je het maakproces van een schilderij? – spreekbuurt door Elsemieke van Rietschoten

Een schilderij bevat vele lagen, letterlijk. Wanneer je De Nachtwacht of Het meisje met de parel zien afgebeeld in een boek of op een koekblik vergeet je makkelijk dat het origineel uit verf bestaat.

Op zondagmiddag 4 maart vertelt kunsthistorica Elsemieke van Rietschoten hoe technisch onderzoek de opbouw van schilderijen en veranderingen in de composities zichtbaar kan maken.
Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkelt zich namelijk een nieuwe stroming binnen de kunstgeschiedenis: technische kunstgeschiedenis. Natuurwetenschappelijke onderzoek wordt toegepast om het maakproces van schilderijen beter te begrijpen. Hoe bracht de schilder zijn verf aan en welke pigmenten gebruikte hij?

Een combinatie van verschillende onderzoekstechnieken maakt het mogelijk om als het ware door de verflagen heen te kijken. De opbouw van het schilderij en veranderingen in de compositie kunnen zichtbaar worden gemaakt. Technisch onderzoek geeft ons een ‘sneak peek’ in het maakproces.

Tijdens deze lezing bespreekt Elsemieke haar ontdekkingstocht in dit onderzoeksgebied aan de hand van verschillende schilderijen.

Deze spreekbuurt is te bezoeken op zondag 4 maart in Buitenhuis Buren in de buitenhuizenpoort 10 van Buren. 14.00: inloop met koffie, thee en iets lekkers; 14.30 uur: start spreekbuurt; 16.00 uur: afsluiting. De entree bedraagt € 10.00.

Aanmdelden kan via Buren Stad

Geen reactie's

Geef een reactie