Wie was er in het Buitenhuis?

Wie was er in het Buitenhuis?

Rita Nieuwenhuis:

creatief denker ‘Mijn hoofd staat nooit stil’ * sinds 2006: partner bij Bloom communicatie met zorg * daarvoor: consultant bij een internationaal communicatieadviesbureau * getrouwd, zoon (24), dochter (21) * hobby’s: concerten (van De vrienden van Amstel tot techno met mijn zoon), koken, gezelligheid. * En: ‘Het allergelukkigst ben ik in de bergen in de sneeuw.’

Wat bracht jou naar het buitenhuis? 

‘Ik begeleid de intervisiebijeenkomst van een achttal hoofden van huisartsenposten in de regio van Gorinchem tot Nijmegen.

Wanneer ben je daarmee begonnen?  

‘Toen de eerste huisartsenposten in 2000 startten, bleek dat de rol van de doktersassistent een hele nieuwe dimensie kreeg: de assistent werd de spil van deze nieuwe organisatievorm. Van doktersassistent werd ze triagist: het eerste aanspreekpunt voor mensen die ’s avonds en in het weekeind de huisartsenpost bellen. Bovendien kreeg ze tijdens de diensten een leidinggevende en coördinerende taak. Toen wij ons daarin verdiepte, kwam ik erachter dat daar helemaal geen opleiding voor was. In dat gat is zijn we als Bloom toen gesprongen. We doen waar behoefte aan is. Zo organiseerden we als eerste in Nederland trainingen gesprektechnieken voor triagisten. In de bijna twintig jaar die we nu verder zijn, zijn huisartsenposten steeds verder geprofessionaliseerd. Vaak werken er meerdere triagisten met aan het hoofd een leidinggevende. Voor deze leidinggevenden is de intervisie opgezet’.

Waarom hebben deze leidinggevenden eigenlijk intervisie nodig?

“Ze hebben een veeleisende baan: de huisartsenposten moeten voldoen aan de eisen van de overheid en de inspectie en blijven zich ontwikkelen. Tegelijkertijd  is er op dit moment een tekort aan triagisten. Ga er maar aanstaan! De intervisie wordt erg gewaardeerd; de deelnemers lopen tegen vergelijkbare problemen aan: hoe ga je om met een team waar onrust heerst, hoe kaart je iets aan bij het management, hoe geef je vorm aan de nazorg bij calamiteiten? Het is het heel leerzaam om hier met collega’s van andere huisartsenposten over van gedachten te wisselen. Het is mijn rol om de intervisie te begeleiden. Vaak gaat het om de vraag: hoe maak ik iets op een goede manier bespreekbaar?’

Iets waar je je aan ergert bespreekbaar maken; dat vindt bijna iedereen lastig. Heb je een gouden tip?

‘Het beste resultaat boek je al je uitgaat van iemand positieve intenties. Kijk er daarom eerst eens van een afstandje naar diegene die in jouw ogen iets verkeerd doet en neem daar de tijd voor. Wat heeft hij of zij misschien bedoeld? Kijk ook naar jezelf. Waarom heb jij er last van? Is het echt nodig om het uit te spreken? Als je dat allemaal helder hebt lukt het vaak veel beter om vanuit een neutrale houding het gesprek aan te gaan.’

Waarom in Buitenhuis Buren?

‘Ik breng mensen met elkaar in contact en wil heel graag dat ze zich met elkaar verbinden. Dat gaat het best in een prettige omgeving. Ik ben heel blij met Buitenhuis Buren. Deze plek voelde meteen goed: niet te formeel, je kunt er jezelf zijn en de ruimte op je eigen manier gebruiken. Het voelt vertrouwd. En ook niet onbelangrijk: je wordt er een beetje verwend. De koffie is lekker en de saladelunch is altijd een klein feestje.’

 

 

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie